О проекте

Сердце Дурака "Децтво"

 
6,50
май, 2009
самиздат

Дебютный альбом могилевской группы, выдержанный в стилистике русского рока, вышел в виде бесплатного интернет-релиза.

1. Флауэр
2. Добрый ветер
3. Татарин
4. Мигрень
5. I'n'I
6. R'n'R не будет
7. Пропасть
8. Раздражает
9. Поцелуи
10. Деревья
11. 21-й в полыни
12. Женщина-сестра
13. Екклесиаст 11:9-10
14. Все, как прежде

Скачать альбом можно здесь.

мнения экспертов

Сергей Будкин

оценка: 8,00

Калі беларускі гурт працуе ў стылістыцы рускага року, то гэта можа быць, ці а) правінцыйны комплекс ці б) стан душы. У магілёўскай каманды – другі выпадак, ня іх віна, што жывуць у Магілёве. "Сердце Дурака" запісалі адзін зь лепшых беларускіх расейскамоўных дыскаў, які можна паставіць у шэраг "Я буду ждать" Шадзька і "Тебе" Naka.

Вакаліст Цімафей (між іншым, загадчык літчасткай Магілёўскага драмтэатру) не хавае сваёй прыхільнасьці да 80-х, але гэта не туга па савецкіх часах (хоць і пяе ён наўпрост – "Вярніце мне СССР"), гэта хутчэй даніна павагі пэўным сімвалам той эпохі, як і ў кліпе "Ляпісаў" – "Огоньки". У "Децтве" ня знойдзеш ніводнай праходнай песьні, гэта той выпадак, калі кажуць, што кожны твор літаральна выпакутаваны.

Вядома ж, не абышлося без так уласьцівай рускарокерству патаснай глыбіні. Як у чыста "БэГэшнай" песеньцы "I 'n' I": "Завтра утром я увижу рассвет, я знаю, что он ещё жив, а я ещё нет" (ды і пра "плоскости крыш", "суму и тюрму" туды ж). Але ж Цімафей пяе на нэрве, таму гэта аніяк не падпадае пад вызначэньне прыпадабненьне. Варта паслухаць хоць бы "Раздражает" альбо песьню песьняў "Сердца" - "Пропасть".

Experty.by


Дмитрий Подберезский

оценка: 7,00

У цэлым альбом пакінуў неблагое ўражаньне, хоць цягам усіх амаль 60 хвілін мяне не пакідала адчуваньне, быццам нешта падобнае я ўжо чуў. Чуў, пачынаючы недзе з 80-х, калі пачалі зьяўляцца першыя магнітаальбомы тады яшчэ савецкіх рок-груп.

Безумоўна, у творчасьці гэтай групы пэўны прысмак тых часоў прысутнічае. Гэта адчуваецца ў манеры выкананьня, музычнай аснове, нават назьве альбому, у імкненьні выказацца ў тэкстах на даволі актуальныя тэмы. Прынамсі, тыя, якія насамрэч хвалююць музыкаў.

Аднак у гэтым выпадку аніяк не расцэньваю падобныя часовыя рэмінісцэнцыі як нейкі хіб. Хутчэй наадварот. Група гучыць у меру далікатна, да месца ўжывае нетрадыцыйныя для року інструмэнты: трубу ў "I'n'I", віяланчэля у "Всё как прежде". Музыка, тэксты, манера падачы песень, іх фармальнае вырашэньне – усё разам безумоўна прыцягвае, выклікае прыхільнасьць. Найбольш "сьпелыя", дапрацаваныя нумары – гэта "Раздражает", "Поцелуи", згаданая ўжо песьня "Всё как прежде", "R'n'R не будет". Падалося не зусім апраўданым ужываньне ангельскай мовы ў песьні "Флауэр", "Добрый ветер" паказалася не зусім дапрацаванай па форме. Адзіная песьня, якая выклікала ў мяне рэзкае непрыняцьце, – гэта "Деревья". Разумею, што кожны мае права выказацца на любую тэму, але асацыяцыі, выкладзеныя ў гэтым тэксьце, падаліся мне прыцягнутымі за вушы. Так, гэта таксама "Децтво", аднак песьня гэтая – бадай што адзіная ў альбоме, дзе яўна прысутнічаюць, на маю думку, празьмерная агрэсія ды нейкія занадта лабавыя тэзісы.

Ня ведаю, ці гэта дэбютны альбом групы, але па ўсім адчуваецца, што калектыў гэты напрацаваны, валодае ўменьнем данесьці напісанае да аўдыторыі, не стасуючы пры гэтым модныя "штучкі". Такое ўражаньне, што сталых гадоў мужыкі селі недзе на вуліцы за столікам, каб не тупа напіцца, а пагутарыць шчыра, спакойна, ад душы. І гутарка ў іх атрымалася.

Experty.by


Дмитрий Безкоровайный

оценка: 6,00

Группа "Сердце Дурака" играет нервный русский рок, по манере (но не по тематике) периодически заставляющий вспоминать Егора Летова. Причем беда не в том, что этот рок "русский", а в том, что в такой форме он устарел по объективным причинам больше десяти лет назад.

Здесь есть какие-то попытки все оформить более современно ("Флауэр" – типа-нью-метал), есть заметная вариативность музыки (вплоть до рэгги и акустики), но группе не удается выйти за рамки стиля. Причина тому проста – русский рок это не конкретная музыкальная форма, а специфическое мировоззрение музыкантов (здесь оно в лучшем случае на уровне 90-х – послушайте гитарные партии) плюс характерный вокал и гипернасыщенная поэтика текстов (все это тоже присутствует).

Каких-то песен, которые бы могли хотя бы на 5 минут вернуть полноценное общественное внимание к этой музыке, здесь нет. Просто неплохой альбом для своей конкретной ниши, не более того. Шесть с некоторой натяжкой.

Experty.by


Олег Климов

оценка: 5,00

Прелесть могилевчан известна давно: их нужно не просто слушать, а вслушиваться в то, что, о чем они поют. Хочется разбираться в их вербальных посылах, участвовать в них, что-то открывать, с чем-то соглашаться, с другим – спорить. Но – не долго.

Лидер группы "Сердце Дурака" Тимофей Яровиков – замечательный текстовик, да что там – вполне приличный поэт. Беда его в том, что ну столько он хочет загнать информации в строчную единицу, что в какой-то момент перестаешь понимать, – а что тебе, собственно, говорят. Тот вариант "русского рока", несколько трибунный и в чем-то летовский, который вроде бы благополучно скончался лет пятнадцать назад. Но пыхтелка жив. "Сердце Дурака", во всяком случае, не устает его реанимировать. А мы с любопытством следим за этим процессом.

И еще один минус в том, что в жертву лирике принесены музыка и мелодия: их роль даже не второстепенная, она вовсе не прописана в сценарии.

"Пропасть".

Experty.by


ВНИМАНИЕ!

Каждый зарегистрированный пользователь может выставить свою оценку этому диску в течение 15 дней с момента публикации рецензии. На основе оценок зарегистрированных пользователей будет вручена отдельная награда Experty.by по итогам 2009 года.

Чтобы выставить оценку данному диску, достаточно зарегистрироваться и, зайдя на эту же страницу, выбрать нужную оценку в специальном блоке. Вы можете также оставить свой комментарий.

Сердце дурака
7.875
Ваша оценка: Пусто Средняя: 7.9 (8 votes)
список проголосовавших по оценкам: 

     
оценки пользователи
10 Pawlinka, Naum
9 Виталий Шум
8 Slaver, pradstaunik maloha narodu
7 MShmel
6 Cesco
5 notararity

Чтобы выставить оценку или оставить свой комментарий к этой публикации, войдите в систему. Нам важно ваше мнение!

Или авторизируйтесь посредством:

 

Комментарии

Ну типа опа и все такое

+1
0
-1

Спасибо за мнения. Приятная разбежка в оценках и приятно, что всем экспертам каким-то боком альбом приглянулся. Каждый из экспертов "ничем группе не обязан", за одним столом не сидел, водку не пил и скорее всего не будет. А потому - мнения и оценки прямые и честные, что довольно большая редкость, насколько я могу судить по своим наблюдениям за этим сайтом. Хотелось бы, чтобы и дальше, о чинах и регалиях вспоминалось в последнюю очередь и мысли "ну как же... эти ведь плохо не могут, и люди хорошие..." забредали в головы пореже. Назвался экспертом - будь добЁр - соответствуй. Но вы стараетесь - вижу. Еще раз спасибо.

Похоже, Будкин - единственный, кто сумел прослушать "сердцем", как слушатель, которому от музыки нужно несколько больше, чем приятный фон для того, чтобы переконтоваться в офисе до конца рабочего дня. Я эту способность "критика" - чувствовать, очень ценю.

От мнения Дмитрия Подберезского повеяло какой-то расстерянностью. Мне показалось, что Дмитрию еще есть что сказать по поводу этого альбома, и много... Неплохая оценка - тому свидетельство. Неприятие песни "Деревья" - понятно, но обсуждать я это не хочу. Каждый волен видеть в песне то, что ему заблогорассудится. И не любить это. Я эту песню люблю.

С Безкоровайным бы - спорил и спорил... потому что он не озвучивает мнение, он его "изрекает", серьезнее всех относясь к этой игре в "экспертов" :))) Русский рок - это действительно не музыкальный стиль, но ни в коем случае и не мировоззрение. Я вам скажу что такое русский рок (в нынешнем понимании) - это журналистский штамп, родившийся с большего для описания "групп-вторяков", которые брили не с битлов-роллингов-диперплов, к примеру, а с АКВАРИУМ(ов), АЛИС и КИНО(в). "Много псевдо-умного текста, пафосного и псевдо-искреннего, при полном отсутствии музыки" - это он и есть т.н. "русский рок", который я ненавижу не меньше вашего, Дмитрий. Но надо все же отличать "музыкальное мировоззрение" от вынужденных попыток аранжировать такую массу неплохого текста. Отсылки "к уровню 90-х" просто улыбают от уха до уха. Такое ощущение, что ентот музыкальный уровень "растет и эрегирует" с каждым годом - вертикально вверх, а не мимикрирует почкованием и делением на т.н. "прогрессивные стили", каждый из которых едва ли удержится между зубчиков вилки.

Несмотря на самую низкую оценку, более всего я все же согласен с мнением Климова. Мне кажется, он-то и ухватил самую суть того, что стоит критиковать - текста. Слишком много информации, на грани графомании, действительно. И в погоне за передачей этой "информации" с необходимой для этого энергетикой, группа вынуждена была приносить в жертву мелодии и музыку, как таковую. Да. Новые песни СЕРДЦА ДУРАКА уже другие и теперь непонятно - куда эту мелодику расфасовывать.

Ну вот, комментарий в полном смысле этого слова. Благодарю за внимание. Обязательно поспособствую, чтобы группа ознакомилась с вашими мнениями.

---Я модный свет ваш ненавижу!---

 

Ня слухаў і

+1
0
-1

Ня слухаў і слухаць ня буду.

 

Экий вы

+1
0
-1

Экий вы принципиальный человек! :))))))
--Я модный свет ваш ненавижу!

 

які там модны

+1
0
-1

які там модны сьвет! пабойцеся блога!)))

 

З "Сердцем

+1
0
-1

З "Сердцем Дурака" удалося пазнаёміцца ўжо даволі даўно дзякуючы складанцы таго самага "магілёўскага року" (значак TM ужо можна ставіць?), у часы, калі я яшчэ быў слухаў расейскі рок (не, я канешне і сёння часам стаўлю БГ ці ДДТ, але гэта ўжо не тое). Гэты запіс значна лепшы па якасці, а таму пакінуў большыя ўражанні.

З таго, што запамяталася:
Мигрень. Індзі-элементы.
Татарин. Гучыць больш экспрэсіўна чым у старой версіі.
I'n'I. Рэгі спяванае ў манеры рускага року - такога я яшчэ не чуў :) Цудоўная труба і губны гармонік.
R'n'R не будет. Улёт! Просты і моцны рытм проста ў лоб.
Пропасть. Пераходзіць у другой палове ў хэві.
Раздражает. Пад словамі падпісваюся. (Рускарокерная версія песні "Дастала"? :)
Деревья. Доўга смяяўся з сэнтыментальнай тугі па СССР. Але тэксты расейскага року я проста не ўмею каментаваць, таму лепш прамаўчу :)
Эклезіяст. На што гэта прэтэнзія?

Агулам, разнастайная, але пры тым вельмі арганічная музыка. Уплывы хард-рока і хэві мэтала, рэгі, індзі і, вядома ж, расейскага року (я асабіста пачуў Кукрыніксаў). Да таго выканана даволі эмацыйна. У прынцыпе, пры праслухоўванні адразу пазнаеш гурт, а гэта ўжо шмат. Стаўлю 7.

З.Ы. Сябры-палякі, якім я рэгулярна падкідваю музычку з усходу, добра ацэньваюць расейскі рок хаця б таму, што яго стваральнікі граюць "nie tak jak u nas". Я праўда не ведаю, ці гэта сапраўды камплімент :-/
---
www.t-styl.info

 

Очень

+1
0
-1

Очень нафталиново. Пафосно, плакатно. Музыки практически нет. Единственное чем привлек альбом - это желанием досконально вникнуть в текст. Реально понравились две песни: "Раздражает" и "Когда деревья были большими".
Об альбоме в общем можно сказать, что он очень цельный. Его запросто можно использовать целиком для саундтрека к какому-нибудь фильму о последних годах СССР и трансформации нашего общества из того в сегодняшнее состояние.

 

Гэты дыск я

+1
0
-1

Гэты дыск я пераслухаў ужо не адзін дзясятак разоў, быў на ягонай прэзэнтацыі ў Магілёве, але дагэтуль так і ня здолеў нічога напісаць. Бо складана і я не магу перанесьці ў літары пачуцьці ад альбому. Унутраны канфлік героя песьняў моцна пераклікаецца з асабістымі пачуцьцямі, але часам выклікае нейкае абурэньне і пытаньні «чаму?» (і гэта не пра «Деревья»)…

Калі ў двух словах — гэта сапраўдная паэзія з добрым музычным аздабленьнем. І гэта не «рускі рок». Можа быць гэта «пост-рускі рок»?

 

Сам

+1
0
-1

Сам задэкляраваны жанр (і дэклярацыя адпавядае рэчаіснасьці) вымушае аддаваць шмат увагі лірыцы. А ў Сердца дурака лірыка якасная – гэта сапраўды вершы, а ня проста тэксты песень. Крыніца паэтычнай манеры не выклікае сумневаў, захапленьне дэпрэсіўным сібірскім панкам вельмі відавочнае, за плячом аўтара на некаторых трэках так і бачыцца Янка Дзягілева.

Але радуе тое, што ў музыка гучыць значна больш багата. І падыход да выкананьня і запісу. Недзе праглядаюцца уплывы хард-року, рэґі, сучаснага панк-року. Хоць усё гэта і прапушчана скрозь прызму Алисы, Крематория і г.д.

Сердце дурака ня толькі музычна і паэтычна арыентуецца на “расейскі рок” пры ўсёй умоўнасьці гэтага тэрміна, але цалкам знаходзяцца ў расейскім культурным кантэксьце. Гэта тычыцца вобразаў, мэтафар, дэкарацый, у якіх існуе супярэчлівы лірычны герой Сердца дурака, чый канфлікт паміж унутраным і вонкавым сьветам кідае яго, здаецца, то ў запой, то ў патэтычныя прамовы, а дужа часта адначасова ў абодва станы – такі папулярны ў расейскай культуры вобраз.

Я ня ведаю, ці маюць музыкі пляны скараць расейскі музычны рынак, але мне здаецца, што маглі б і паспрабаваць. Матэрыял мае для гэтага сякі-такі патэнцыял. Хоць нічога новага, у прынцыпе, і не нясе, але панастальгаваць многім дазволіць.

Мая адзнака – 7.
--
http://last.fm/user/pauluk_dunaj

 

Понравилось,,,

+1
0
-1

Понравилось, ведь я в душе романтик,
Люблю любые песни ни о чём.
Как педофил, вдали узревший бантик,
Я трепетал, услышав Ваш альбом!

Тем более- Кавкова вас хвалила...
Огромен девочки простой авторитет...
Скажите мне, какая злая сила
Внушила Вам, что Вы "крутой поэт"?

Вы не крутой, Вы- просто О.УЕННЫЙ!!!!!!
(Простите мне прямой солдатский слог.)
Вы лучше всех поэтов во вселенной...
Сосёт Жуковский,тихо плачет Блок.

Ваш Э.Гольцман-Биде.

 

Удивительно,

+1
0
-1

Удивительно, что группа до сих пор может составить конкуренцию на одной сцене с другими группами. Я про то что музыка С.Д. очень отличается от того что нынче в “моде’’ и это большого стоит. СПАСИБО ЗА АФИГЕННЫЙ АЛЬБОМ!!! И спасибо за концерт в Витебске!!!

 

RSS

RSS-материал

награды Experty.by

рецензии и аудиозаписи

алфавитный каталог

  • более 350 альбомов
  • онлайн-прослушивание
  • описания и рецензии
  • ссылки на легальное скачивание

Последние комментарии

 
 
Developed by Lynxlab.net